Warme dagen
Smeer jezelf voldoende in bij warme dagen maar voorzie ook de nodige schaduw. Drink genoeg water, ook al heb je geen dorst. Meer tips om het koel te houden tijdens warme dagen, vind je hier.
Smeerweer
Jezelf beschermen tegen UV-stralen, dat doe je door de zon te weren, je juist te kleden én te smeren. Interessante tips en weetjes lees je hier.
Kzitermee
Zit jij met een vraag of zoek je hulp? Wil jij je veerkracht versterken of iemand anders helpen of ondersteunen in het vinden van de juiste weg? Op de website van www.kzitermee.be vind je heel wat antwoorden op jouw vragen en organisaties die jou verder kunnen helpen. Je kan hen ook volgen op Instagram of YouTube als je nu en dan eens een tip wil krijgen.
Geluksdriehoek
Een gelukkig leven: dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je gelukkig voelen of gelukkig zijn, wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde heel wat belangrijke, wetenschappelijke kennis over geluk. Over wat het is en hoe je eraan kan werken. Meer informatie vind je hier.
NokNok (12-16 jaar)
Ook voor jongeren is veerkracht belangrijk. De campagne NokNok – gebaseerd op de geluksdriehoek – bundelt oefeningen, testjes en nog veel meer om jongeren te leren werken aan hun veerkracht en hun goed gevoel. Meer informatie vind je hier.
Watwat
Watwat is een online platform waar tal van organisaties hun kennis en expertise op maat van jongeren vertalen. Op hun website vind je als jongere antwoord op tal van vragen, problemen en moeilijkheden waar je tegenaan loopt.
Vragen rond zelfmoord
Mensen in crisis maar ook hun omgeving, nabestaanden na zelfdoding, hulpverleners... vinden heel wat hulp en informatie terug op deze website.
Kom uit je kop
Recent werd ook de website 'kom uit je kop' gelanceerd, gericht op mannen. Hoe je als man kan opboksen tegen moeilijke(re) periodes en hoe je mannen uit jouw omgeving kan steunen wanneer ze het moeilijk hebben. Deze website helpt je op weg.
Ontsmetting
Een goede handhygiëne is belangrijk. Tijdens, maar ook zeker na een coronapandemie.
- Handen ontsmetten in 20 à 30 seconden doe je het best op deze manier.
- Handen wassen in 40 à 60 seconden doe je het best op deze manier.
Teken
Van een tekenbeet kan je goed ziek worden. Doe daarom tussen maart en oktober steeds een tekencontrole als je in grasrijke gebieden bent geweest. Meer informatie over teken(beten), hoe deze te herkennen en te verwijderen, lees je hier.
Mondzorg
Mondzorg is belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen. Maak gebruik van de basisadviezen rond mondgezondheid. Je kan de digitale versie voor -12 jaar of +12 jaar gratis downloaden op deze website.
Tuutjesboom
Wist je dat de gemeente Deerlijk ook een eigen tuutjesboom heeft? Alle Deerlijkse kindjes die hun tuutje ontgroeid zijn, kunnen het in de tuutjesboom hangen. De boom vind je terug op het Gaverdomein. Kindjes kunnen als beloning een tuutjeszakje ophalen in het Sociaal Huis. Meer over onze tuutjesboom lees je hier.
Bewegingsdriehoek
Van dagelijks 30 minuten bewegen een gewoonte maken, is een goede start. Dat kan door de fiets te nemen voor korte afstanden of je te voet te verplaatsen en dat zo in je dagelijks leven in te bouwen. Enkele tips en informatie over de ideale bewegingsdriehoek vind je hier.
Gezonde voeding
Gezond eten: wat houdt dat precies in? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde heel wat huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding. Wat krijgt de voorkeur en wat beperk je beter? Alle informatie rond gezonde voeding kan je hier terugvinden.
Nice
Wil je nog meer leren over gezonde voeding of ben je op zoek naar leuke receptfiches en inspiratie om lekker en gezond te eten en koken? Dan kan je hier alvast terecht.
Rookstop
Tabakstop is een gratis dienst waarmee je contact kan opnemen als je hulp nodig hebt om te stoppen met roken. Je kan telefonisch contact opnemen, via mail, een online test invullen of informatie bekijken op de website.
Tournée Minérale
Ga de uitdaging aan en drink in de maand februari een maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Meer over deze campagne vind je hier.
Druglijn
Bij de drugslijn kan je terecht voor vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, voor jezelf of voor iemand anders. Zowel via de telefoon, via chat als via mail. Ook de website kan je al heel wat informatie vinden alsook enkele testjes.
Alles over seks
Alles over seksualiteitsbeleving, soa's, het lichaam, hiv, anticonceptie, relaties, gender ... lees je hier.
Griepvaccinatie
Vaccinatie tegen griep maakt geen deel uit van het basisvaccinatieschema. De griepprik is wel sterk aanbevolen voor risicogroepen zoals 65-plussers, vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen, chronisch zieken, iedereen die in de gezondheidssector werkt, bewoners van een woonzorgcentrum ... Meer informatie vind je hier.
Valpreventie
Meer weten over de oorzaken en gevolgen van vallen en hoe je dit kan voorkomen? Neem dan hier een kijkje.
Bevolkingsonderzoeken
In Vlaanderen zijn er 3 bevolkingsonderzoeken: borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker. Op de website van onze partner Logo Leieland kan je heel wat informatie en weetjes over deze campagnes terugvinden.
Zindelijkheid
Vanuit Huis van het Kind Deerlijk werd eind 2020 een zindelijkheidskoffer ontwikkeld. Met deze koffer kan je op een ontspannen, speelse en ludieke manier aan de slag gaan met je kindje rond het thema zindelijkheid. Neem hiervoor je tijd, forceer je kindje niet en leg geen druk op het toewerken naar zindelijkheid. Met de materialen uit de koffer kan je aan de slag als je merkt dat je kindje klaar is om aan zindelijkheidstraining te beginnen. Download de materialen uit de zindelijkheidskoffer of ontleen de koffer hier.