Nieuw schooljaar, zelfde fietsstraat

Gepubliceerd op Vrijdag 30 augustus 2019

In het centrum van Deerlijk zijn er een aantal fietsstraten. In die straten is de fietser de baas. Met de start van het nieuwe schooljaar zijn ze weer extra relevant.

In een fietsstraat mogen auto's de fietsers niet inhalen. Ze mogen ook niet sneller rijden dan 30 km/u. In eenrichtingsstraten mogen fietsers die met de rijrichting meerijden de volledige rijbaan innemen. Fietsers die in tegengestelde richting rijden, moeten uiterst rechts op het fietspad of de fietssuggestiestrook blijven, zoals in de Hoogstraat. In tweerichtingsstraten mogen de fietsers de rechterrijstrook in hun rijrichting innemen. Dat is bijvoorbeeld zo in de Sint-Amandusstraat.

Waarom?

In een fietsstraat is de fietser zichtbaarder in het straatbeeld. Het is er veiliger voor de fietsers , want ze worden niet verdrongen door auto's die willen inhalen. Bovendien blijft je als fietser verzekerd van een fietsroute op een plek waar er geen fietspad is.

Verkeersregels blijven geldig

De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Zo mag je bijvoorbeeld niet op het voetpad fietsen en blijft de voorrang van rechts gelden. Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers.

Welke straten?

In Deerlijk zijn de volgende straten in het centrum een fietsstraat:

  • Hoogstraat (tot Comm. Edm. Ameyestraat)
  • Schoolstraat
  • Harelbekestraat (vanaf Comm. Edm. Ameyestraat)
  • Vichtesteenweg tot over kruispunt met Sint-Rochusstraat
  • Nieuwstraat
  • Kerkplein
  • Comm. Edm. Ameyestraat

Hoe herken ik de fietsstraat?

Fietsstraten herken je aan de verkeersborden en aan het onderstaande logo op het wegdek.

Fietsstraatlogo