Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

Het aanbod

Predans voor kleuters

Is jouw kleine spruit 4 of 5 jaar (2de of 3de kleuter), dan kan hij predans volgen.

De lessen gaan door op woensdag van 13.00 tot 14.00 uur.

Ook in het aanbod: prenotenleer

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kunnen kinderen op ontspannende en kindvriendelijke wijze hun eerste stapjes in het muziekveld zetten.

De lessen voor het eerste jaar vinden plaats op zaterdag  van 10.00 tot 11.00 uur en het tweede jaar van 11.00 tot 12.00 uur in school de Beuk.

Daar zit muziek in

Ben je al acht jaar of zit je in het derde leerjaar, dan kan je starten in de lagere graad en écht noten leren lezen. Je krijgt tweemaal per week les. Vanaf het tweede jaar kan je dan al een muziekinstrument leren bespelen. Je hebt de keuze uit piano, viool, cello, contrabas, gitaar, elektrische gitaar, hobo, klarinet, fluit, saxofoon, trompet, hoorn, trombone, slagwerk, accordeon, zang...
Vanaf twaalf jaar (middelbare graad) kan je ook in de lessen jazz of pop terecht.

Licht uit, spot aan. De woordopleiding.

Ben je acht jaar of zit je in het derde leerjaar, kom dan naar AVV. Je leert er goed spreken (een juiste uitspraak, ademhaling en stemgebruik) en je speelt creatief en expressief met taal en lichaam (gedichten voordragen, toneel spelen en improviseren). Je hebt één uur les per week.

Na de basiscursus AVV kan je in de woordklas ook nog de volgende cursussen volgen:

  • Voordracht
  • Drama
  • Toneel
  • Welsprekendheid
Op de dansvloer

Ben je al zes jaar en heb je last van danskriebels, dan kan je op de academie een dansinitiatie volgen. Op een speelse manier ontwikkel je een goede dansbasis gedurende één uurtje per week.

Vanaf acht jaar krijg je één uurtje algemene artistieke bewegingsleer waarin de ‘klassieke dans' - of ballet - je kracht en lenigheid geeft.

In het tweede uurtje artistieke training spelen expressie en creativiteit ook een grote rol.

Voor volwassenen en jongvolwassenen

Misschien stond je er nog niet bij stil, maar ook als volwassene (van 14 tot 94 jaar) kan je in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit (beter bekend als 'de muziekschool') terecht.

Oor naar muziek?

Luister je ook zo graag naar klassieke muziek? Praat je graag bij na een mooi concert? En wil je eigenlijk al lang meer weten over de grote componisten en hun meesterwerken? Dan is de cursus Luisterpraktijk iets voor jou!

Elke donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. De luistercursus bevat bovendien een aantal ingeleide concertbezoeken en - wat ook belangrijk is -  technische voorkennis hoeft niet!

Een instrument bespelen?

Heb je er altijd van gedroomd een bepaald instrument te bespelen? Of wil je de draad terug oppikken van wat je als kind leerde? Omzeggens alle instrumenten, van accordeon tot zang, kunnen in de studierichting Instrument gevolgd worden. Je kan vanaf nul starten of instromen volgens je niveau. Informeer gerust eens naar wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie!

Jazz, pop, rock en ska!

Ben je een jazzliefhebber en wil je dat nog meer uitdiepen? Bespeel je een instrument maar wil je daar nu ook in het lichte genre iets mee gaan doen in een groepje of band? Jazz en Lichte Muziek is geknipt voor jou! Een studierichting waar blaasinstrumenten en drums, maar ook elektrische piano, elektrische gitaar en basgitaar tot de mogelijkheden behoren.

Woorden, woorden, woorden ...

Ben je bezorgd om je taal? Wil je de klanken die je uitspreekt beter laten klinken? Geeft je dialectische uitspraak je het schaamrood op de wangen als je mensen moet toespreken? Vind je het belangrijk dat je door een mooie uitspraak mensen beter kan overtuigen? Volg dan de opleiding Verbale Vorming volwassenen: zowel de techniek van het spreken als speelsere geïntegreerde oefeningen komen aan bod. Je vergroot je expressieve mogelijkheden. Als creatief praktijkvak kan je kiezen uit Welsprekendheid, Voordracht of Toneel.

‘Wie schrijft, die blijft' of hoe leer je teksten schrijven?

Heb je iets met taal, ben je poëtisch, wil je schrijven? Voor jou organiseren we Literaire Creatie of creatief schrijven. Literaire Creatie is een uitgesproken praktische cursus. Als cursist krijg je overzichtelijke, haalbare opdrachten (verhalen maken, verhalen herschrijven, spanning inbouwen, een personage typeren, een dialoog levensecht maken) waar je vooral thuis aan werkt. In de contacttijd op maandagavond krijg je opmerkelijke voorbeelden (repertoirestudie), theoretische uitleg (wat is perspectief? Wat is ‘show and tell'? Wat is vrije indirecte rede?) en vooral feedback op de eigen producten, die in de groep rondgedeeld worden. De producten van de leerlingen vormen de basis. Samen gaan we na wat eraan verbeterd kan worden.

Leslocatie

De lessen vinden plaats in de hoofdafdeling en in:

  • Bavikhove, Bavikhovedorp 16, Bavikhove, 056 71 38 93
  • Hulste, Tieltsestraat 31, Hulste, 056 71 18 07
  • Stasegem, Gen. Deprezstraat 91, Harelbeke, 056 73 34 91
  • Eiland, Tientjesstraat 2, Harelbeke, 056 71 13 41
  • Filiaal Deerlijk, Sint-Amandusstraat 16, Deerlijk 056 71 19 49
  • Afdeling Sint-Lodewijk, Pladijsstraat 269, Deerlijk 

Inschrijvingen

Wie 8 jaar is of ingeschreven is in het derde leerjaar van het basisonderwijs, kan toegelaten worden tot het eerste jaar AMV (notenleer) in de richting Muziek en/of tot de cursus AVV (dictie) uit de richting Woord. Voor de pre-notenleer en de dansrichting kan je vanaf 6 jaar inschrijven.

De cursussen voor volwassenen lopen vanaf de leeftijd van 15 jaar. Volwassenen die inschrijven in de richting Muziek starten vanaf de lagere graad in een aparte cursus. De woordrichting voor volwassenen begint vanaf de middelbare graad.

Meer info